Frigo Zagreb

Postoji niz elemenata koji utječu na izbor klima-uređaja ovisno o tome da li je potrebno klimatizirati kuću, stan ili proizvodnu i izložbenu halu.

Prvo što je potrebno razmotriti je oblik i veličinu objekta koji se klimatizira – npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem studiju koji nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora – niže prostore s manje prozora može se klimatizirati po učinku slabijim uređajem nego one visokih zidova s mnogo prozora (poput prodajno – izložbenih prostora).

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu (tijelo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih bit će potrebno klimatizirati jačim uređajem.

Na koncu, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (žarulje, vitrine, računala, strojevi, televizori…) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati.

Tek nakon utvrđivanja svih elemenata slijedi odabir potrebnog klima-uređaja za određeni objekt.